کاخ شهرداری تبریز

کاخ شهرداری تبریز

کاخ شهرداری تبریز یکی از بناهای زیبا، مستحکم و دیدنی شهر تبریز است که ساخت آن از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی و به دستور رضاشاه پهلوی در محل گورستان متروک و مخروبهٔ کوی نوبر با نظارت مهندسان آلمانی و در زمان ریاست شهرداری حاج‌ ارفع‌ الملک جلیلی و با بودجه ۲٫۵۰۰٫۰۰۰ ریال انجام شد.
کاخ شهرداری تبریز در مرکزی‌ ترین نقطهٔ شهر تبریز و در میدان شهرداری (ساعت) این شهر واقع شده‌ است.
کاخ شهرداری تبریز از ابتدای احداث تا به حال، به عنوان ساختمان شهرداری شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته‌ است و امروزه با تقسیم شهر تبریز به ده منطقه، این بنا به عنوان شهرداری مرکزی شهر تبریز محسوب می‌ شود. البته امروزه نیز، اکثر امور عمرانی و اداری شهرداری تبریز در این تالار و عمارت متمرکز شده‌ است. کاخ شهرداری تبریز دارای یک برج ساعت چهار صفحه‌ ای است که با طنین موزون زنگ‌ هایش، هر ۱۵ دقیقه یکبار، گذشت زمان را به گوش مردم تبریز می‌ رساند. نمای خارجی این بنا از سنگ تراشیده شده‌ است و نقشهٔ ساختمان شبیه به طرح یک عقاب در حال پرواز میباشد که با نمونهٔ ساختمان‌ های کشور آلمان، قبل از جنگ جهانی دوم مطابقت دارد.
این عمارت در سال 1386 خورشیدی، به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سال تاسیس اولین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، به نخستین موزه شهر و شهرداری‌ های کشور تبدیل و مورد بهره‌ برداری قرار گرفت. در حال حاضر نیز علاوه بر نخستین موزه شهر و شهرداری‌ های کشور، شورای اسلامی شهر تبریز نیز در بخشی از این ساختمان مستقر بوده و جلسات رسمی شورا در محل آمفی تئاتر موجود در ساختمان تشکیل می‌ شود.
این کاخ موزه دارای یک محوطه عظیم و بسیار زیبا است که در قسمت جنوبی ساختمان واقع شده و گل کاری و درخت کاری آن چشم تان را خیره می کند. در داخل این محوطه هم اولین تاکسی و اولین ماشین آتش نشانی تبریز به نمایش گذاشته شده است.
این عمارت دارای بخشهای مختلف برای باز دیدکنندگان میباشد که شامل موزه شهرداری (در زیر زمین این بنا دایر است)، تالارهای مختلفی چون تالار دوربین‌ های قدیمی، تالار دفاع مقدس ، چاپ و نشر، فرش، هنر های معاصر، خط و خوشنویسی، تالار حکمت و چندین تالار دیگر است.
 

موزه شهرداری:
موزه شهرداری تبریز، نام موزه ای است، در شهر تبریز که در طبقه زیرزمین ساختمان کاخ شهرداری تبریز واقع شده‌است. این موزه که به عنوان نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداری‌ های ایران مطرح است، پس از کشور چین نیز در ردیف اولین موزه‌ های شهرداری‌ های جهان  قرار دارد. این موزه، در سال ۱۳۸۶ و همزمان با یکصدمین سالگرد تاسیس نخستین بلدیه (شهرداری) ایران در تبریز و در ۸۰۰ متر مربع و با هزینه یک میلیارد و صد میلیون ریال راه اندازی شده‌ است.
 

تالار فرش:
اگر دنبال قالی و فرش‌ های اصیل و ناب هستید که قدمت آنها به بیش از ۱۱۰ سال قبل برگردد حتما در موزه شهرداری به تالار فرش هم سر بزنید، چرا که این نوع فرش‌ ها را می‌ توان در این تالار یافت. ۱۲ تخته فرش موجود در این مجموعه مربوط به فرش‌ هایی است که از زمان تاسیس عمارت شهرداری تبریز تا سال ۱۳۲۰ به دستور ارفع‌ الملک جلیلی بافته شده و به اتمام رسیده‌ است.
 

تالار دوربین‌های قدیمی:
در تالار دوربین‌ ها، تاریخچه و روند تکوین و شکل‌ گیری دوربین‌ های نسل قدیم نشان داده شده‌ است.
 

اشیای دیدنی:
در این موزه اشیاء، آثار و اسناد قدیمی مربوط به بلدیه تبریز، هدایای مقام‌ ها و شخصیت‌ های خارجی به شهرداران، کتب خطی و آثار هنری، اسناد اداری و مالی، جام‌ های قهرمانی باشگاه شهرداری تبریز، چینی آلات، سفرنامه‌ های نوشته شده درباره تبریز، تجهیزات، امکانات و اسناد مربوطه به شهر نخستین‌ ها با همکاری شهرداری تبریز و برخی از شهروندان تبریزی جمع آوری و در معرض دید قرار گرفته‌ است.
در این موزه اسلحه قاسم خان والی، اولین شهردارتبریز، اولین پمپ «آتش خاموش کن» برج یانقین، وسایل مورد استفاده شهرداران در زمان‌ های مختلف، عکس‌ های بناهای قدیمی تبریز، عکس‌ هایی از سرداران مشروطه، اولین خیابان‌ کشی‌ ها و چراغ گازی که با نفت کار میکرد و در معابر عمومی استفاده میشد، اولین مکاتبات شهرداران و بسیاری چیزهای دیگر‌ را میتوان تماشا کرد.

آدرس:
میدان ساعت (تقاطع ارتش جنوبی و خیابان امام)

 

ثبت دیدگاه

ابتدا وارد شوید
0 دیدگاه

جدیدترین ها

تا 25 درصد تخفیف به مناسبت عید فطر

فروشگاه اینترنتی سی تی مهر فرارسیدن عید سعید فطر را به تمامی همراهان عزیز تبریک و تهنیت عرض می نماید. به همین مناسبت فروشگاه اینترنتی سی تی مهر در نظر دارد در روز های 22 تا 24 فروردین 1402 با تخفیفات هیجان انگیز در رستوران ها و فست فودی ها میزبان لبخند در خانواده شما باشد.

جشنواره یلدای سی تی مهر
جشنواره یلدای سی تی مهر
@علیرضا کرباسی 1402/09/29

66 هزار تومان تخفیف با ارسال رایگان

جلب توجه در فروشگاه اینترنتی
جلب توجه در فروشگاه اینترنتی
@علیرضا کرباسی 1402/05/10

در این مقاله می خوانید که چطور توجه بیشتری از بازدید کنندگان خود دریافت کنید

عطر و ادکلن های متنوع
1402 mbk1
1402 mb2c2
به استقبال روزهای گرم
1402 mbk22
1402 mbk2