امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون استان چهار محال و بختیاری

امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون  استان چهار محال و بختیاری

 

به هر گوشه ای از ایران که قدم بگذاری نشانه های ارادت به اهل بیت (ع) را در قالب زیارتگاه های امامزادگان جلیل القدر و مقابر نورانی آنان مشاهده می کنی  که دامان گرم آنها پذیرای مسافران دور و نزدیک است که برای عرض ارادت، زیارت و طلب آرامش و معنویت بدانجا پناه آورده اند.از جمله امام زاده های معروف و مورد احترام مردم استان چهارمحال و بختیاری، امام زادگان حلیمه و حکیمه خاتون یا امامزاده دو معصوم شهرکرد است. پدر ایشان «ابراهیم مجاب» نام دارد و با چهار واسطه به امام موسی کاظم (ع) می رسد.

 

 

بقعه ی این دو امام زاده از بناهای قدیمی و تاریخی شهرکرد به شمار می رود و در هسته مرکزی و بافت قدیمی شهر قرار دارد. با این که از بانیان اولیه این امام زاده تاریخ و سندی دقیق در دست نیست، ولی از مندرجات کتاب های تاریخی و آثار تاریخی و قبرها و ساختمان های اطراف، می توان دریافت که این اثر تاریخی و مذهبی مربوط به قبل از دوره ی اتابکان لرستان بوده است و آنان نیز در عمران آن همت گماشته اند. بعدها بقعه رو به خرابی و ویرانی گذاشته بود تا این که در زمان صفوی و دوران کریم خان زند و دوره ی قاجار، پس از تعمیرات گوناگون به این وضع فعلی باقی مانده است و با همت بزرگان و علماء و اهالی محل و به دستور «مسیر سید محمد امام جمعه» تجدید بنا شده بود. در واقع سبک فعلی ساختمان امام زاده یادگاری از دوره قاجاریه است که بازسازی و مرمت اساسی شده است.

 

 

بنای این امام زاده شامل بخش های مختلفی چون ایوان ورودی، سردر، هشتی، صحن، ایوان اصلی، بقعه و بناهای الحاقی است. ایوان اصلی امام زاده شامل چهار ستون سنگی کتیبه دار و طاق های معلق هلالی است که سطح خارجی آن کاشی کاری شده است. پلان بقعه هشت ضلعی و دارای گنبد آجری دو پوش است که در زیر گنبد نقاشی های بسیار زیادی با موضوعات گل و مرغ و تلفیقی از آیات قرآنی دیده می شود.سر در این امام زاده رو به طرف مشرق و دارای ایوانی است که بر روی دو ستون سنگی جلوخان قرار دارد. در ورودی امام زاده دو لنگه از چوب چنار و زنجیری به آن آویزان است که به آن دخیل می بندد. اطراف ایوان و سردر با کاشی های گل و بوته خشتی هفت رنگ مفروش شده و در بالای در، سنگ لوحه ای اشعار بر روی آن کنده کاری شده که عیناً بر اطراف ستون های سنگی تالار داخلی امام زاده نیز تکرار گردیده است.دهلیز آن مربع شکل و رو به روی در ورودی بر بدنه یکی از طاقچه ها لوحه سنگی است که اشعار از «میرزا سویف ضیاء» مربوط به سال ۱۳۴۰ بر روی آن نوشته شده است.

 

 

ساختمان اصلی امام زاده در سمت مغرب واقع شده و شامل یک تالار وسیع طولانی است که بر روی چهار ستون سنگی استوار است و در اطراف گلویی آن اشعار زیبایی به خط نستعلیق «سید مصطفی نبوی» ـ خطاط معروف محل ـ حجاری گردیده و در دو طرف دیوار نقاشی های مذهبی و حوادث کربلا بر روی گچ ترسیم شده است.در قسمت خروجی سقاخانه ای است که در نبش آن دو سنگ قبر تاریخ ۱۰۲۳ و ۱۰۱۳ قمری نصب شده است. یک کتیبه ی سنگی نیز در سمت چپ دالان امام زاده در یکی از اتاقچه ها نصب شده که ظاهراً بیان کننده تذکره ی این دو معصوم حلیمه و حکیمه خاتون بنت سید ابراهیم مجاب ابن سید محمد ابن امام موسی کاظم (ع) است.

 

 


درهای رواق شامل سه دهنه که با درهای شیشه رنگینی بالا و به نام اُرسی ساخته شده و در طرفین دو برگ ورودی و خروجی است و بر روی در دست راست و چپ مطالبی درباره بانی آن «حاجیه خورشید بیگم» نوشته شده است.ولی تاریخ تعمیر آن مربوط به سال ۱۳۳۰ قمری است. به طور کلی مساحت بقعه ۷۰ متر مربع و مساحت کل بنا ۷۵۰ متر مربع است. مساحت فعلی مجموعه عرصه و اعیانی امام زاده ۲۰۰۰ متر مربع است.
به لحاظ ویژگی های معماری و تاریخی این بنا به شماره ی ۲۵۸۹ در تاریخ ۱۳۷۸/۱۱/۲۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.در نهایت اینکه اگر به شهر زیبای شهرکرد سفر کردید پیشنهاد میکنیم برای زیارت و دیدن این مکان تاریخی_مذهبی به این مکان سر بزنید.

 



ثبت دیدگاه

ابتدا وارد شوید
0 دیدگاه

جدیدترین ها

تا 25 درصد تخفیف به مناسبت عید فطر

فروشگاه اینترنتی سی تی مهر فرارسیدن عید سعید فطر را به تمامی همراهان عزیز تبریک و تهنیت عرض می نماید. به همین مناسبت فروشگاه اینترنتی سی تی مهر در نظر دارد در روز های 22 تا 24 فروردین 1402 با تخفیفات هیجان انگیز در رستوران ها و فست فودی ها میزبان لبخند در خانواده شما باشد.

جشنواره یلدای سی تی مهر
جشنواره یلدای سی تی مهر
@علیرضا کرباسی 1402/09/29

66 هزار تومان تخفیف با ارسال رایگان

جلب توجه در فروشگاه اینترنتی
جلب توجه در فروشگاه اینترنتی
@علیرضا کرباسی 1402/05/10

در این مقاله می خوانید که چطور توجه بیشتری از بازدید کنندگان خود دریافت کنید

عطر و ادکلن های متنوع
1402 mbk1
1402 mb2c2
به استقبال روزهای گرم
1402 mbk22
1402 mbk2