سوالی دارید؟

مجموعه آسیاب های آبی بشرویه استان خراسان جنوبی

مجموعه آسیاب های آبی بشرویه استان خراسان جنوبی

در شهرستان بشرویه 5 آسیاب در فاصله معینی از هم از سمت کوه های غرب به شرق با شیب نسبتا تندی وجود دارد که با قدمت چهارصد ساله از آثار تاریخی این شهرستان به حساب می آیند. این آسیاب ها با فاصله ی یک کیلومتری از همدیگر قرار دارند. 

 


معماری و شکل آسیاب ها مشابه هم دیگر است. جنس مصالحی که در آنها بکار گرفته شده آجرهای مربعی شکل، لاشه سنگه، ساروج و قلوه سنگ با ملات شن، گچ و آهک می باشد. انواع آسیاب ها از طریق متفاوتی مانند باد، نیروی حیوانات و آب کار خود را انجام می دهند. برخلاف تصور عموم که فکر می کنند آسیاب با پره های بزرگ درحال حرکت است،  آسیاب آبی در زیر زمین قرار گرفته است.

 

 

کار آسیاب آبی به این صورت است که هر یک از این آسیاب ها که خود به صورت تنوره ای استوانه ای از زمین اطراف  خود بلندتر می باشد دارای یک گودال دایره ای وار با ارتفاع 10-12 متر و قطر دهانه 2 متر که در پایین مخزن این قطر به نیم متر می رسد، می باشند. قسمتی از آب قناتی که در مسیر آسیاب ها است، به وسیله کانالی به داخل مخزن آن هدایت می شود.

 

 

بعد انباشته شدن آب قنات در مخزن مخصوص هر آسیاب، این آب با شدت و فشار به بخش زیرین آسیاب ها هدایت می شود و پره های چرخ چوبی آسیاب را به حرکت در می آورند وباعث به حرکت درآمدن یک سنگ متحرک نا هم سطح روی یک سنگ ثابت شده در این حین گندم ها به داخل سنگ هدایت شده و پس از آرد شدن به کناره های سنگ هدایت می شوند در نتیجه آرد شدن گندم می توان دید. 

 

 

این پنج آسیاب نام های مختلفی داردکه به ترتیب نام اولین آسیاب از سمت بشرویه سروش، میرزا، زنگی، آقا و آخرین یا پنجمین آسیاب دهنه(نزدیک به قلعه دختر بشرویه) نام دارد که گفته شده قدیمی ترین و سروش جدیدترین آسیاب است.طبق آخرین گفته ها در حال حاضر به همت میراث فرهنگی و شهرداری بشرویه 3 آسیاب از مجموع 5 آسیاب فعال است که با بازسازی و ایجاد محیط تفریحی به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده است. ساختار این آسیاب ها از ویژگی منحصر به فردی است که در گذشته انجام می شده و امروزه  منظره بسیار جالب و دیدنی را رقم زده است.

 

 

آسیابهای بشرویه در سمت غرب بشرویه و در مسیر قنات این شهر پنج آساب قرار دارد که به آسیاب های اول تا پنجم مشهور است. هیچ کتیبه و مدرکی مبنی بر تاریخ ساخت این آسیاب‌ها در دست نیست. شواهد و قراین و وقف‌نامه‌های موجود ، این آسیاب‌ها دارای قدمتی چهارصد ساله‌اند. براساس شواهد آسیاب پنجم از همه قدیمی‌تر و آساب اول از همه جدیدتر است. این آسیاب‌ها به فاصله یک کیلومتر از یکدیگر در غرب بشرویه قرار دارد. در حال حاضر آسیاب‌های اول،دوم و پنجم متروک واز کار افتاده است. معماری و شکل این آسیاب‌ها مشابه هم‌اند.

 

 

و از مخزن آب (تنوره آسیاب) و فضایی صلیبی شکل تشکیل شده‌اند. تنوره آسیاب استوانه‌ای به قطر ۵/۲ متر و ارتفاع ۶ متر که ۵/۱ متر آن از زمین اطراف بلند تر است و بقیه پایین تر می‌باشد. مصالح به کار رفته در این سازه آجرهای مربع شکل،لاشه سنگ ،ملات شن و گچ وآهک ، قلوه‌سنگ و ساروج می‌باشد. در بخش غربی قنات شاخه‌ای از آب قنات بوسیله کانالی به داخل مخزنی هدایت می‌شود و سپس با فشار به روی پره‌های چرخ چوبی آسیاب ریخته و آن را به حرکت وامی‌دارد.چرخ با هرمی به سنگ روئین وصل شده و باعث چرخش سنگ می‌گردد. با چرخش سنگ گندم کم‌کم به درون سنگ روئین منتقل می‌شود و پس از آراد شدن به کناره‌های سنگ منتقل می‌گردد.

 

ثبت دیدگاه

ابتدا وارد شوید
0 دیدگاه

جدیدترین ها

بهترین وسایل دیجیتال برای هدیه

در فروشگاه آنلاین سیتی مهر می‌توانید مجموعه‌ای از جدیدترین محصولات دیجیتال را با قیمت مناسب، تنوع بالا و خرید آنلاین تهیه کنید و هدیه‌ای متفاوت برای عزیزان خود انتخاب نمایید.

سیتی مهر؛ تحولی در کسب‌وکارهای ایرانی

زمان آن رسیده است که از فضای سنتی به سمتِ هوشمندی در تجارت حرکت کنید. سیتی مهر تنها یک پلتفرم فروشگاهی نیست؛ بلکه شریک تجاری شما در مسیر تحول دیجیتال است.

خرید با کالابرگ الکترونیک؛ هوشمندانه‌تر از همیشه در «سیتی مهر»

در سایت سیتی مهر برای خرید کالا برگ هیچ محدودیتی ندارید شما می توانید هر محصولی که دوست دارید رو از سیتی مهر با کالابرگ خریداری کنید. اول قیمت های فروشگاه های مختلف را مقایسه کنید بهترین قیمت رو بدون معطلی و انتظار در صف خرید درب منزل دریافت کنید.

پیشنهاد هایی برای شما

عطر و ادکلن های متنوع
1402 mbk1
1402 mb2c2
به استقبال روزهای گرم
1402 mbk22
1402 mbk2