شاید برایتان جالب باشد سرگذشت نامگذاری روستای نغندر مشهد را بدانید. نغندر که گاها بهشکل نقندر هم نوشته میشود، بهلحاظ موقعیت جغرافیایی، درهای کوهستانی است. در گذشته بهدلیل وجود انبوه درختان توت، شغل اصلی مردم روستا پرورش کرم ابریشم بود. «نوغان» بهمعنی کرم ابریشم با کلمه «دره» ادغام شد و روستا «نوغان دره» نام گرفت. بهتدریج مردم به دامداری و باغداری روی آوردند و روستا نیز به «نغندر» تغییر نام یافت. این روزها پرورش کرم ابریشم در روستای نغندر مشهد، رواج سابق را ندارد. نغندر دیگر قطب مهم صنعت ریسندگی و تولید نخ ابریشم نیست، اما هنوز میتوان هنگام عبور از کنار درختان توت، صدای چرخهای قدیمی را شنید.
مسیر دسترسی به روستای نغندر مشهد:
این روستای خوش آب و هوا، 10 کیلومتری طرقبه واقع شده است؛ جایی که بهعنوان شاهرگ ییلاقات مشهد، شناخته میشود. برای دسترسی بهمناطق اطراف کافی است، جاده کمربندی امام خمینی(ره)_ طرقبه را رد کنید. ابتدا به سد چالیدره میرسید، بعد روستای نغندر، کنگ و در آخر نیز زشک. البته این در صورتی است که بخواهید با خودروی شخصی مسیر را طی کنید. برای افرادی که خودروی شخصی ندارند و قصد عزیمت به ییلاقات مشهد را دارند، پایانه وکیلآباد نام آشنایی است. از این پایانه اتوبوسرانی میتوان بهروستاهای منطقه دسترسی داشت. از آنجا که نغندر بین طرقبه و کنگ قرار گرفته، ساکنان روستا و توریستها این شانس را دارند که علاوهبر اتوبوسهای نغندر، از ونهای منتهی بهروستای کنگ نیز استفاده کنند و میانه راه پیاده شوند. البته که این ونها بهدلیل طولانی بودن مسیر، معمولا شلوغتر بوده و مدت زمان بیشتری باید منتظر بمانیم تا به ایستگاه برسند.
دیدنیهای روستای:
باغات و طبیعت بکر این روستا، اولین و آشکارترین جاذبه آن محسوب میشود. اکثر پنجشنبه جمعهها مخصوصا در فصول بهار و تابستان، مردم مشهد 15کیلومتر راه میآیند تا نفسی تازه کنند. تعطیلات آخر هفته را کنار خانواده خوش بگذرانند و با انرژی بیشتر، به هفتهای پرکار بازگردند. همانطورکه جاده نغندر بهسمت کنگ را بالا میروید، خانه باغهای زیبایی را مشاهده خواهید کرد. اما اگر بهسمت چپتان چشم بچرخانید، چند قطعه سنگی توجهتان را جلب میکند که شباهتی به کوههای اطرافش ندارد. اینها برجهای دیدهبانی، یک قلعه قدیمی است. گفته شده قدمت این قلعه، به جنگ جهانی دوم برمیگردد. زمانی که ساکنان روستای نغندر طرقبه مورد حمله دزدان و راهزنان قرار گرفتند، این برجهای دیدهبانی را ساختند تا بتوانند از حمله مهاجمان جلوگیری کنند. برای رسیدن به قلعه، دو راه وجود دارد. راهی که از میان روستا میگذرد و هموارتر است و راه دیگری که نیاز به اندکی کوهپیمایی دارد. سه راهی ورودی روستا تابلویی وجود دارد که جهت فلش آن، شما را برای رسیدن بهقلعه قدیمی راهنمایی می کند. علاوهبراین، میتوانید آدرس را از اهالی باصفای روستا بپرسید و پاسخی گرم و صمیمی دریافت کنید. آنها راه میانبر را که از کنار مسجد امام حسن مجتبی(ع) شروع میشود و به قلعه قدیمی میرسد، نشانتان خواهند داد. کنار قلعه که بایستید، نمای کلی روستای نغندر طرقبه مشخص است، میتوانید عکس بگیرید و خاطره گشتوگذارتان را ثبت کنید.
اقامت در روستا:
اکثر افراد بهقصد پیکنیک چند ساعته، به روستای نغندر مشهد میآیند. از تختهای اجارهای استفاده میکند و شب، به خانههایشان بازمیگردند. با اینحال برای آنهایی که بخواهند اقامت طولانیتری داشته باشند، مجموعه پذیرایی سپیداران گزینه مناسبی است. این مجموعه چند اتاق بزرگ دارد که برای اسکان تورهای توریستی، مناسب است. سپیداران مجهز به حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانهای است که همیشه غذایش آماده است.
از خانههای کاهگلی روستای نغندر مشهد تا مجتمع مسکونی یاس:
در آخر شاید بد نباشد گذری داشته باشیم، بر نگاه مهربان و لبخند دلنشین کهنسالان این روستا. مردمان باصفایی که بالکن خانههای قدیمی و کاهگلیشان را، برای گذران عمر انتخاب کردهاند. پیرزنان و پیرمردهای تسبیح بهدست که وقتی رهگذری غریبه را در کوچههای روستا میبینند، او را به خوردن استکانی چای دعوت میکنند. حرفهای برخی از اینان شنیدن دارد، صحبتهایی که از دل چین و چروک دست و چهرهشان بیرون میآید. در یک نگاه کلی میتوان گفت، جمعیت جوان روستای نغندر طرقبه رو به کاهش است. این را نه فقط سنگهای قدیمی قبرستان، بلکه اعداد و ارقام ثبت شده از آمارگیری نفوس و مسکن نشان میدهد. با این حال، ردپای مدرنیته را میتوان در مجتمع مسکونی یاس دید. ساختمانهایی که هنوز تکمیل نشده اما یقینا بعد از اتمام ساخت و ساز، نقطه متضاد نمای قدیمی روستای نغندر خواهد بود. خانههایی آپارتمانی و امروزی، در کنار بافتی قدیمی و روستایی. این مکان زیبا از جمله جاهای دیدنی و گردشگری این استان است.
ثبت دیدگاه
0 دیدگاه