مسجد جامع خرمشهر از قدیم یکی از مراکز اصلی شهر خرمشهر بوده، به طوری که هنوز نیز این مرکزیت را پس از پایان جنگ ایران و عراق و تخریب کامل شهر خرمشهر و بازسازی دوباره آن حفظ نمودهاست. در مقابل این مسجد بازارچه بزرگی وجود دارد که اصناف گوناگون در آن به کسب و کار مشغول هستند.
پس از آغاز جنگ ایران و عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ ه.ش شهر خرمشهر به دلیل نزدیک بودن به مرز شلمچه، یکی از اولین نقاطی بود که مورد حمله ارتش بعثی عراق قرار گرفت. مدافعان این شهر که اغلب از مردم بومی و تعدادی دانشجو بودند، توانستند با حداقل امکانات نظامی به فرماندهی محمد جهان آرا که در آن زمان فرماندهی سپاه پاسداران خرمشهر را بر عهده داشت با سلاحهای سبک خود و با استفاده از موقعیت آشنایی با منطقه، مدت ۳۵ روز در مقابل ارتش عراق مقاومت کنند و سرانجام در تاریخ ۴ آبان ۱۳۵۹ ه.ش آخرین مدافعان شهر نیز به خاطر فشار زیاد ارتش بعثی عراق و کمبود سلاح و تجهیزات مجبور به عقب نشینی از شهر گردیدند.
خرمشهر پس از ۵۷۸ روز (۱۹ ماه) اشغال توسط ارتش بعثی عراق، در تاریخ۳ خرداد ۱۳۶۱ ه.ش با حمله نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی مقاومت بسیج، طی چهار مرحله عملیات نظامی با عنوان عملیات بیت المقدس پس از محاصره خرمشهر، بازپسگیری شد.
مسجد جامع خرمشهر یکی از تنها ساختمانهایی بود که در این شهر، پس از بازپس گیری به صورت نیمه سالم باقی مانده بود و همچنین چون این مسجد در زمان مقاومت [قبل از اشغال] مرکز فرماندهی و تدارکات و گردهمایی مدافعان شهر بود، لقب نماد مقاومت را به خود گرفت که در حال حاضر نیز بین بازماندگان جنگ و علاقمندان به تاریخ جنگ ایران و عراق به همین عنوان شناخته میشود.
مسجد جامع خرمشهر همواره از مراکز اصلی شهر خرمشهر بهشمار میرفت و با وجود جنگ، خرابی و بازسازی، همچنان در مرکزیت قرار دارد. این مسجد را میتوان تنها بنایی دانست که بدون شاخصهای تاریخی و معماری در کنار سایر مکانهای معماری تاریخی ایران میدرخشد.
به دلیل قرار گرفتن در مجاورت بازارهای سیف و صفای خرمشهر، مسجد جامع از دیرباز بهعنوان یکی از مساجد پرتردد شهر شناخته میشد. با نمایی آجری، در تزیینات مسجد از حدود هزار مترمربع کاشی آیات خشتی و ۷۷۰ مترمربع کاشیکاری معرق استفاده شده است و دو گلدسته با ارتفاع ۲۸ متر از کف زمین و دو گنبد بزرگ و کوچک دارد. مسجد جامع خرمشهر در سال ۱۳۹۰، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
دیدن از این مسجد را به شما گردشگران و علاقه مندان به آثار تاریخی و مذهبی پیشنهاد می کنیم.
ثبت دیدگاه
0 دیدگاه