
قزوین به علت پایتختی در دوره صفویه و نیز حضور شاهزادگان و امیران در دورههای مختلف تاریخی دارای عمارتها و کاخهای متعددی است. خانه مجلل سردار مفخم که از جاهای دیدنی قزوین به شمار میرود، به اواخر دوره قاجار تعلق دارد و در مرکز شهر قزوین و در بخشی از بافت تاریخی این شهر قرار گرفته است. خانه سردار بنایی است دو طبقه که هم از نمای بیرونی و هم طراحی داخلی جالب توجهی برخوردار است. ساختمان خانه سردار مفخم که از سه طرف نمای متفاوت دارد، در میان یک حیاط بزرگ قرار گرفته و نمونهای دیدنی و واقعی از خانههای ایرانی است. این ساختمان ستونهای بلند و مستقل از هم در دو طبقه دارد.عمارت سردار مفخم قزوین که در گذشته به عنوان مدرسه امیرکبیر و امروزه به عنوان خانه فرهنگ امیر کبیر استفاده میشود، توسط شاهزاده اکبر میرزا ملقب به سردار مفخم یا بشارتالسلطنه بنا شده است. او وکیل، نماینده قزوین در دورههای چهارم و پنجم مجلس مشروطه بود.
عمارت سردار مفخم تحت تاثیر معماری پایتخت ساخته شده و به نوعی متعلق به زمان انتقال معماری قاجاریه به پهلوی در قزوین است. بنا در سه طبقه در ضلع غربی حیاط قرار دارد. نکته قابل توجه بنا پلکان مجلل آن است که در مرکز آن ساخته شده است. این پلکان درست در مقابل سرسرای ورودی قرار داشته و پس از رسیدن به پاگردی وسیع، دو شاخه شده و راه به طبقه فوقانی میبرد؛ و امروز به عنوان ساختمان وزارت خارجه در قزوین در حال بهرهبرداری است. پلکان مرکزی داخل بنا در طبقه دوم به یک راهروی چهار طرفه منتهی میشود. دور تا دور این راهرو را نرده و ستونهای تزیینی فرا گرفته است. برخی از اتاقها نیز دارای تزیینات گچبری با نقش برجسته گل و برگ، مجلس شکار حیوانات و مجلس بزم و نیز طاقچههای تزیینی است.
عمارت سردار مفخم قزوین:
در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ این خانه به دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استان قزوین تغییر کاربری داد. این دفتر هجدهمین دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه کشور میباشد که تمام اختیارات کنسولگری را انجام خواهد داد. موزه آثار و اشیا اھدایی دکتر صالحی نیز در زمان تصدی وزارت امور خارجه در این عمارت تاریخی، سردار مفخم گشایش یافت. به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرھنگی قزوین، این موزه شامل اشیا نفیس و ھدایای فرمانروایان و وزرای کشورھای مختلف به صالحی وزیر خارجه پیشین جمھوری اسلامی است که با موافقت وزارت خارجه به قزوین انتقال یافته و برای بازدید عموم در طبقه ھمکف این عمارت تاریخی که ھم اکنون به عنوان دفتر نمایندگی وزارت خارجه بھرهبرداری میشود، آماده شده است.
در این موزه ۱۵۶ قطعه شامل شمشیر ذوالفقار، صنایعدستی، نشان و مدالهای ارزشمند، تابلوهای نقاشی و تابلو فرش، ساعت، لوازم زینتی از ۵۰ کشور جهان در ۲۵ ویترین متحرک و هشت ویترین ثابت در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است. همچنین ۲۳ تابلوی نفیس در این موزه به نمایش درآمده که زیبایی خاصی به این مکان داده است. بازدید از این مکان خالی از لطف نیست.
ثبت دیدگاه
0 دیدگاه