مالیات بر درآمد اجاره چه ویژگیهایی دارد؟
یکی ازانواع مالیات بر درآمد، مالیات بر درآمد اجاره است. درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار میشود عبارت است ازکل مالااجاره اعم از نقدی و غیرنقدی، پس از کسر ۲۵ درصد بابت هزینهها و استهلاکات و تعمیرات مالک به مورد اجاره. اگر موجر مالک نباشد، یعنی خودش هم مستاجر باشد، درآمدها مشمول مالیات وی عبارتاند از مابهالتفاوت اجاره دریافتی و پرداختی ملک مورد اجاره.
اجاره دریافتی هر شخص ناشی از واگذاری محلهای مسکونی به اجاره در تهران تا مجموع ۱۵۰ متر مربع ارتفاع مفید و در سایر نقاط تا مجموع ۲۰۰ متر مربع زیر بنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجاره املاک معاف است.
مشمولان پرداخت مالیات بر درآمد اجاره چه کسانی هستند؟
اصولا مالیات بر درآمد را باید مؤدی (تحصیلکننده درآمد) پرداخت کند. صاحبان املاک استیجاری باید تا آخر تیرماه سال بعد، اظهارنامه مالیاتی و مدارک مربوط به اداره مالیاتی محل وقوع ملک را تسلیم و مالیات متعلق را طبق مقررات پرداخت کنند. اگر موجر شخص حقوقی باشد، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی جداگانه برای مالیات بر درآمد اجاره نیست. به موجب تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیاتهای مستقیم، اشخاص حقوقی مکلفاند مالیات بر درآمد مالالاجاره پرداختی را کسر و ظرف ۱۰ روز به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم کنند.
زمانی که مغازهای اجاره داده میشود، مالیات بر درآمد برعهده مستاجر و مالیات بر اجاره برعهده موجر است. آیا این ۲ میتوانند در قرارداد خلاف این موضوع را شرط کنند؟
در قانون مالیاتهای مستقیم، مؤدی مسئول انجام تکالیف قانونی و از جمله تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات است. هر نوع شرط مغایر قانون برای ۲ طرف قابل اجراست، اما برای شخص ثالث (اداره امور مالیاتی) فاقد اعتبار است.
میزان مالیات بر درآمد و بر اجاره و محاسبه آن چگونه است؟
مجموع اجاره سالانه دریافتی مالکان پس ازکسر ۲۵ درصد مشمول مالیات خواهد بود. درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی به نرخ ۲۵ درصد و اشخاص حقیقی به نرخهای مقرر در ماده ۱۳۱ قانون از ۱۵ درصد تا حداکثر ۳۵ درصد حسب مورد مشمول مالیات خواهد بود. درآمد اشخاص حقیقی از اجاره، در صورتی که هیچگونه درآمدی نداشته باشند (البته به استثنای حقوق بازنشستگی، وظیفه دریافتی و جوایز و سود ناشی از سپردههای بانکی) تا میزان معافیت حقوقبگیران، از مالیات معاف است. میزان معافیت حقوقبگیران هم در سال ۱۳۹۳ به میزان ۱۲۰ میلیون ریال در سال بود. تکمیل و تسلیم اظهارنامه مخصوص (موضوع ماده ۵۷ قانون) برای برخورداری از معافیت مذکور الزامی است.
یک کاسب هم باید مالیات بر ارزش افزوده بپردازد و هم مالیات بر درآمد اجاره. با این حال، آیا نظام مالیات بر ارزش افزوده وضعیت این ۲ نوع مالیات را تحت تاثیر قرار نخواهد داد؟
هر مؤدی مالیات بر درآمد را با توجه به درآمد کسبشده در طول سال پرداخت میکند، ولی مالیات بر ارزش افزوده را از مصرفکننده اخذ و به اداره امور مالیاتی پرداخت میکند. در احتساب مبلغ پرداختی، وجوه پرداختی بابت مالیات بر ارزش افزوده از مبلغ دریافتی از این بابت کسر و بقیه پرداخت میشود و در صورت وجود اضافه پرداختی، قابل استرداد خواهد بود.
ثبت دیدگاه
0 دیدگاه